Ömür Bayramoğlu, Mürekkep Haber’de harika bir röportaj serisine imza attı. 15 bölümlük röportaj serisinde Bayramoğlu hem ulusal hem de uluslararası festivallerde yarışmış ödüllü yönetmenlerle röportajlar gerçekleştirdi. Bugüne kadar 14 bölümü yayınlanan serinin son bölümünde bu kez Bayramoğlu’nun konukları kısa filmlerde rol almış oyuncular olacak. 15. bölüm 18 Ocak haftasında Mürekkep Haber sayfalarında okuyucu ile buluşacak.
Açık konuşmak gerekirse bu seriye kadar kısa filmlere bu kadar dikkat kesildiğimi hatırlamıyorum. Kısa film, hep göz ucuyla izlediğim bir film türü olmuştur. Fakat bu röportaj serisi ile birlikte hem kısa filmler dikkatimi çekmeye başladı hem de kısa filme dair pek çok ayrıntı öğrendim. Öğrendiklerimi madde madde burada da paylaşmak istiyorum.
Kısa Film İçin En Önemli Ayrıntı Bütçeymiş
Ömür Bayramoğlu’nun sorduğu “Kısa film çekerken karşılaştığınız zorluklar nelerdir?” sorusuna hemen hemen bütün yönetmenler aşağı yukarı aynı cevabı veriyor: Bütçe. Genellikle yönetmenlerin kısa film çekme sürecinde ya çeşitli yerlerden destek arayışında ya da Fongogo gibi kitlesel fonlama platformlarından yardım arayışlarında olduklarını görüyoruz. Ayrıca ekipman bulma sorunu da yönetmenlerin sıklıkla dile getirdikleri bir ayrıntı.
Kısa Filmden Para Kazanmak Mümkün Değilmiş
Ömür Bayramoğlu’nun röportaj serisinde öğrendiğim bir diğer ayrıntı ise kısa filmlerden para kazanmanın mümkün olmadığı yönünde. Yönetmenlerin binbir uğraşla ortaya çıkardıkları bu filmlerden maalesef ki ellerine geçen bir para yok. Bunun en büyük sebebi ise bu kısa filmleri yayınlayacak festivaller dışında bir oluşumun olmaması. Burada yönetmenlerin en büyük motivasyon kaynağı sinemaya olan tutkuları.
Kısa Film, Uzun Metraj Film Fark Etmezmiş; Yönetmen Yönetmenmiş
Yine Ömür Bayramoğlu’nun sormuş olduğu “Kısa film, uzun metrajlı film çekmek için bir aşama mı, neler düşünüyorsunuz bu konuda?” şeklindeki soruya yönetmenlerin vermiş oldukları cevaplarda bir ittifak söz konusu. 14 yönetmenin verdikleri cevaplarda amacın sadece film çekmek olduğunu, kısa ya da uzun metraj filmin bir öneminin olmadığını; haliyle uzun metraj film çeken yönetmen ile kısa metraj film çeken yönetmenin aynı olduğunu dile getirdiklerini görüyoruz. Yönetmenler tek farkın uzun metraj filmin sadece daha fazla bütçe istediğini dile getiriyorlar.
Kadın Yönetmen, Erkek Yönetmen Ayrımına Yönetmenler Karşıymış
Kadın yönetmenler sinema sektöründe kadın ya da erkek ayrımının olmaması gerektiğini, bu cinsiyetçi ve ötekileştirici yaklaşımın acilen değişmesi gerektiğini belirtiyorlar. Hatta erkek yönetmen denmezken kadın yönetmen denmesine de şiddetle karşılar. Yönetmenler, kadın ya da erkekten ziyade ayrımın iyi yönetmen-kötü yönetmen düzleminde olması gerektiğine inanıyorlar.
Türkiye’de Kısa Film Kültürü Yeterli Düzeyde Değilmiş
Ömür Bayramoğlu’nun röportaj serisinde öğrendiğim bir başka şeyse Türkiye’de kısa film kültürünün yeterince oluşmadığı yönünde. Yönetmenler, festival izleyicileri dışında kısa filmlerin genel izleyici nazarında yeterli ilgiyi görmediğini düşünüyorlar. Bunun yanında gelecekten de umutsuz değiller. Yavaş yavaş bu kültürün geliştiğini düşünüyorlar.
Ömür Bayramoğlu’nun röportaj yaptığı 14 yönetmen şöyle: