
Günümüzde okuma alışkanlığı kazanmak çok daha zorlaştı. Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak için neler yapılmalı?
Çocuklara okuma alışkanlığı kazandırabilmek için önce yetişkin olarak biz ebeveynlerin okuma alışkanlığına sahip olması gerekiyor. Yani bu durum doğal bir süreç. Eğer kitap okumak sizin için yaşamın bir parçası değilse çocuğunuzdan da bunu bekleyemezsiniz. Çünkü çocuklar görerek öğrenirler ve sokma akıl maalesef sonuç vermez. Okuma alışkanlığında ilk ve en önemli kriteri tamamlamak yine biz ebeveynlerin elinde.
"İYİ YAZARLARIMIZ VAR"
Aileler çocuklara kitap seçerken nelere dikkat etmeli?
Öncelikle çocuğun yaşına uygun seçimler yapmak önemli. Çocuk kendi seviyesinin çok altında kitaplara dönüş yapabilir. Fakat yaşının üzerinde kitaplarla tanıştığında çoğu kavramlara anlam veremeyeceği için o çocuk için kitaplar sıkıcı ve gereksiz olabilir. Kitaplar çocuk zihninde birer manifesto olarak kodlanır. Dolayısıyla kitabın vermek istediği mesaja dikkat etmek, yazım kuralları ve ifade biçimindeki özene ilgi göstermek gerekir. Ebeveynler seçim yapmayı kolaylaştırmak için belirli yayınevleri ve yazarları da takip edebilirler.
Türkiye ve dünya edebiyatını karşılaştırdığımızda ne gibi farklar var?
Sanat deyince dünyada Türkiye’den ne kadar söz ediliyorsa, edebiyat alt dalında da o kadar bizden söz ediliyor. İyi yazarlarımız var. Edebi alanda farklı malzemelere sahip bir kültüre ve bu alanda bereketli topraklara sahibiz. Ancak tüm bu zenginlikleri dile getirebilmenin ve kendinden söz ettirebilmenin tek koşulu ifade özgürlüğü. Bu alanda ülke olarak sınırlarımız çok dar. İyi eserler yazılıyor, yetenekli yazarlarımız var. Ancak henüz kendi ülkemizde bile bu yazar ve eserleri bilen yok maalesef.
Çocuk edebiyatı araştırmacısı olarak güncel çocuk edebiyatını yakından takip ediyorsunuz. 2022’nin en’lerini sorsak… Sizce en iyi beş çocuk kitabı hangisi?
Bu çok göreceli bir cevap olacak çünkü sizin de dediğiniz gibi tamamen bana göre bir liste bu:
- Gölge / Michael Morpurgo
- Şehirdeki Küçük / Sydney Smith
- Babamın Uzun Bacakları / Nadine Brun
- Görünmez İp / Patrice Karst
- Çocuk, Köstebek, Tilki ve At / Charlie Mackesy
Geçtiğimiz günlerde “Çocuk Edebiyatında Mültecilik” başlıklı bir yazı kaleme aldınız. Bu yazıdan hareketle çocuklara “öteki”lerin varlığı nasıl anlatılabilir?
Aslında ‘öteki’ diye bir şeyin olmadığını ve hepimizin bir gün farklı koşullarda yaşamımızı sürdürmek zorunda kalabileceğimizi anlatmak önemli. Çocuklar bunu anlayabilirler. Bu konuda fazla korumacı davranmaya gerek yok. Zaten edebiyatın gücü de burada ortaya çıkıyor. Edebiyat, böylesi hassas bir konuyu bir çocuğa aktarabilmenin en sağlıklı yollarından biri. Onları kırıp dökmeden, yaşam enerjilerini söndürmeden kurgulanmış harika kitaplar var. Söz ettiğiniz makalemde kendimce en güzel örneklerini derlemeye çabalamıştım.
"BİR ÇOCUK İÇİN EN DOĞRU SEÇİMİ EBEVEYNİ YAPAR"
Çocukların tablette kitap okumaları hakkında ne düşünüyorsunuz?
Benim için çok normal bir durum. Çocuklarımızın bizlerden çok farklı bir dünyayı deneyimlediklerini görüyorum. Biz askerleri görüp televizyonu kapatarak uykuya gidiyorduk. Onlar dijital dünyaya gözlerini açtılar ve onlar için ekran yaşamlarının bir parçası. Açıkcası ekranla yapabilecekleri en masum şeyin kitap okumak olduğuna inanıyorum. Bunu engellemek gibi bir niyetim yok. Burada kitabın şekline değil de içeriğine dikkat etmek gerektiğine inananlardanım.
Biyografinizde en çok Alice Harikalar Diyarında’yı sevdiğiniz yazıyor. Niçin bu kitap?
Alice, varlığı ve varoluşusorgulayan, cevaba ulaşmak için değil yeni sorular üretebilmek için soran; sorgulamayı seven bir karakter. Alice’in yolculuğu merak ve hayal gücüyle başladı. Günümüzde hala devam ediyor. Her okuduğumda farklı bir pencereyi araladığım başka bir kitap göremiyorum.
Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı “Çocuk Dostu Kitap” listesi adı altında bazı kitapları çocuk dostu olarak belirledi. Bu liste hakkında ne düşünüyorsunuz?
Çocuklar için kitap seçiminin ebeveynleri tarafından yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda hiçbir kurum ya da bakanlığın yeterli olabileceğini sanmıyorum. Çünkü kitap seçimi bireysel bir süreç ve bir çocuk için en doğru seçimi ebeveyni yapabiliyor.
Son dönemde bazı kitaplar “sakıncalı” olarak ilan edildi ve muzır neşriyat olarak satışının yapılmasına karar verildi. Bakanlığın amacı gerçekten de çocukları korumak mı?
Bu kararların politik olduğunu hepimiz görebiliyoruz. Çocuk kitaplarının politik süreçlere malzeme olması karşısında büyük üzüntü duyuyorum.
Benim kendi çocukluğumun popüler kitapları arasında Cin Ali bulunuyordu ve Cin Ali’nin maceraları hala aklımda. Günümüzün çocuk kitapları çocuklara yeterli etkiyi oluşturabiliyor mu?
Cin Ali’yi ben de çok severim. O dönem alternatifi de yoktu. Belki o yüzden bu kadar kıymetli bizler için. Ama günümüzde de çocukların bağlandığı karakterler var. Seri kitaplar tüm yaş gruplarında hala popüler.