ArtContact İstanbul Çağdaş Sanat Fuarı, 1-4 Haziran tarihleri arasında üçüncü kez sanatseverlerle buluşuyor. Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek fuar, sanatı tabana yaymak ve daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamayı hedefliyor. ArtContact İstanbul bu yıl 100'e yakın katılımcı, 42 ülkeden 1500’e yakın sanatçının 5000'i aşkın eseriyle sanatseverlerle buluşacak.
Mürekkep Söyleşiler'de bu hafta ArtContact İstanbul'u düzenleyen Atis Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
Fuar bu yıl üçüncü kez İstanbul’da düzenlenecek. Sanatseverleri neler bekliyor?
ARTCONTACT İstanbul sanatçı, galerici ve koleksiyoner üçleminde gerçekleşecek bir organizasyondur. Sanatsal malzeme üreten firmalar, eğitim kuruluşları, sanatsal yayınlar, yerel yönetimler, inisiyatifler, sanatla ilgili projeler, sivil toplum örgütleri ve fuarın diğer katılımcıları sanatseverlerle buluşacak. Fuarda 4 gün boyunca paneller, workshoplar, canlı performanslar ve dinletiler ziyaretçilerimizi bekliyor olacak. ArtContact İstanbul bu yıl 100'e yakın katılımcı, 42 ülkeden 1500’e yakın sanatçının 5000'i aşkın eseriyle sanatseverlerle buluşacak.
Fuarda Cumhuriyetimizin 100. yılı ile ilgili Estonyalı heykeltıraş Kirill Grekov tarafından 3 haftadır çalışması yapılan ve fuar ile birlikte tamamlanacak olan Türk kadınını konu alan “Cumhuriyetin Yeni Yıldızı“ adlı heykel ziyaretçilerimizi karşılayacak.
Fuara bu yıl pek çok uluslararası sanatçı da katılacak. Kimler var?
200’ü aşkın yurtdışından gelecek sanatçı ve Türkiye’nin önde gelen sanatçıları eserlerini sergileyecekler. Rus sanat akademisi madalyalı ve Rus resim ekolünün en parlak sanatçılarından Aleksandr Shadryn, Kazakistan’dan Murat Bekeyev, İranlı sanatçı Firoozeh Aklaghi gibi Uluslararası ünlü isimler fuarda yer alacak. Bulgaristan, İran, Özbekistan, Kazakistan, Ukrayna, Estonya, Belarus, Kore ve Fransa’dan çok sayıda sanatçı, galerileriyle aramızda olacak.
Sizce dünyanın pek çok ülkesinden sanatçılar fuara niçin bu kadar ilgi gösteriyor?
ARTCONTACT İstanbul kamusal alanda sanat mottosuyla sanatın daha ulaşılabilir olması ve piyasaların oluşması konusunda öncü bir rol oynaması ile uluslararası bir organizasyondur. Sanatın birleştirici gücüyle sadece galeri ve alıcıyı bir araya getiren değil, sanata ilgi duyan dünyanın her noktasından ziyaretçiyi sanat üzerine iletişim kurabildiği ve yeni projeler konuşup üretebildiği bir zeminde buluşturuyor.
Fuara katılacak yerli sanatçılar arasında kimler var?
Türkiye’nin önde gelen galerilerinin çatısı altında birçok sanatçı fuara katılıyor. Sevindirici olan bir konu da genç sanatçıların yoğun ilgi göstermiş olması.
Fuarın Ankara’da bir de ArtAnkara adıyla bir kardeşi bulunuyor. Ankara ve İstanbul’u karşılaştırdığımızda ne gibi farklar var?
Elbette ki İstanbul sanatın kalbinin attığı merkezlerden biri. Her ne kadar ArtAnkara ile Ankara’nın en büyük sanat etkinliğini gerçekleştiriyor olsak da kardeş bir çağdaş sanat fuarını İstanbul’da gerçekleştirmeyi sanat dünyasına bir hizmet olarak gördük. ARTCONTACT İstanbul daha uluslararası boyutta olmakla birlikte kamusal alanda sanat fikrimizi daha da geliştirdiğimiz bir fuardır. Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi, eserlerin sergilenmesine çok uygun bir alt yapıya sahip olmasıyla, Marmaray, metro, deniz otobüsü duraklarına yürüme mesafesinde kolay ulaşılabilir olmasıyla hedeflerimize çok uygun bir lokasyondur.
Son olarak bu fuarın nasıl bir iddiası var?
Sanat piyasalarının güçlendirilmesi, yeni aktörlerin sanat piyasalarına katılımı, genç sanatçıların öneminin artırılması, sanatın daha ulaşılabilir ve paylaşılabilir olması fuarın önemli hedeflerindendir.