Türk Dünyası ile ilgili yaptığı çalışmalarla tanınan Halil Açıkgöz için hazırlanan kitap, Türk Edebiyatı Vakfı’nda düzenlenen etkinlikle Halil Açıkgöz’e takdim edildi. Büyük bir katılımla gerçekleşen etkinlikte Halil Açıkgöz’ün dostları yalnız bırakmadı.
Hayri Ataş tarafından hazırlanan Türk Dünyasından Halil Açıkgöz’e Armağan adlı kitap, “AGADEMİK YAZALAR: Bir Dost Sözüyle HALİL AGA” ve “AKADEMİK YAZILAR: İlm bir kıyl ü kal imiş ancak” olmak üzere iki bölümden oluşuyor.
Türk Dünyasından Halil Açıkgöz’e Armağan
Bu kitap bir bir armağan kitabıdır. Onlarca aydın, Türk dilbilimci, edebiyatçı Halil Açıkgöz`ü birçok alanda ele alarak değerlendiriyor. Bu özelliği ile de kitap bir ithaf kitabı olmanın çok ötesine geçiyor. Kendi halinde fakat karınca misali çalışan, biriktiren ve bu biriktirdiklerini cömertçe etrafına sebil eden bir adamdır Halil Açıkgöz...İlmin zekatının öğretmek, adam yetiştirmek olduğunu en iyi anlayanlardan ve uygulayanlardan birisidir Halil Açıkgöz...Dünyanın neresinden gelirse gelsin kapısı herkese her daim açık olan, sofrasında her daim ikrâm edecek bir lokması olan birisidir Halil Açıkgöz...Evini âdeta bir "Serbest Akademi"ye çeviren ve bu akademide herkese her şeyi konuşabilme hürriyeti veren bir adamdır Halil Açıkgöz...Bir salkım üzümü, bir elmayı, o anda etrafındakilere pay eden birisidir Halil Açıkgöz...Öğrenme ve öğretmenin heyecanını her an yaşayan birisidir Halil Açıkgöz..."İlim, dipnotlu bir dedikodudur" diye espri yapabilen oldukça ciddi bir âlimdir Halil Açıkgöz...(Tanıtım Bülteninden)
Halil Açıkgöz Kimdir?
1952 yılında Manisa’nın Turgutlu ilçesine bağlı Osmancık Köyü`nde doğdu. Yüksek tahsilini 1977 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü`nde tamamladı. `Fuat Köprülü`nün Hayat ve Ülkü Mecmualarındaki Fikrî-İçtimaî Yazıları` adlı teziyle mezun oldu. 1977 yılından 1983 yılına kadar İstanbul`un çeşitli liselerinde edebiyat öğretmenliği yaptı. 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü`ne bağlı Türk Dili Bölümü`nde Türk Dili okutmanlığına başladı.
Yazıları Yeni Turgutlu Gazetesi, Tercüman Gazetesi, Türk Dili Araştırmaları Yıllığı Belleten, Türk Dünyası Araştırmaları, Türk Dünyası Tarih Dergisi, Yahya Kemal Enstitüsü Mecmuası, Türk Edebiyatı Dergisi, Doğuş Edebiyat Dergisi, Töre Dergisi, Kubbealtı Akademi Mecmuası, Denizin Sesi ve İmage of Turkey`de yayınlanmıştır.
Yazı hayatına 1969 yılında; Yeni Turgutlu gazetesinde şiir, hikâye, haber, makale ve fıkralar yazarak başladı. 1983-1998 yılları arasında Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı`nda görevler aldı. Millî ölçüde ve milletlerarası çeşitli kongre ve ilmi toplantılar düzenledi. Birçoğuna tebliğleri ile katıldı. Türk Dünyası`nın çeşitli bölgelerinde saha araştırmaları yaptı. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümleri`nin kurulması için çalıştı. Dersler verdi. Türk dili kursları düzenledi. TRT ve bazı özel televizyonlarda senaryo, kaynak metin yazarlığı ve program danışmanlığı yaptı. Bu çalışmaları halen devam etmektedir.
Yazıları ve araştırmaları; Yeni Turgutlu Gazetesi`nde, Tercüman Gazetesi`nde, Türk Dili Araştırmaları Yıllığı Belleten`de, Türk Dünyası Araştırmaları`nda, Türk Dünyası Tarih Dergisi`nde, Yahya Kemal Enstitüsü Mecmuası`nda, Türk Edebiyatı Dergisi`nde, Doğuş Edebiyat Dergisi`nde, Töre Dergisi`nde, Kubbealtı Akademi Mecmuası`nda, Denizin Sesi`nde, İmage of Turkey`de yayınlanmıştır.
İlgi ve inceleme alanı; dar plânda Türk dilinin eski (Göktürk, Uygur, Karahanlı) devreleri ile çağdaş Türk lehçe ve şiveleri; geniş planda ise Türk Dünyası Avrasya halklarının dili, folkloru, edebiyatı, sanatı, ilim ve fikir hayatıdır. Bu araştırmaların yanında Türk dili öğretim metodu konusunda da çalışmaları ve uygulamaları vardır.
murekkephaber.com