Kazablanka, Fas’ın nüfus olarak en büyük ve en modern şehri. Şehir, Kuzey Atlas Okyanusu kıyısında bulunuyor. Buna rağmen Fas’ın diğer şehirlerine oranla Kazablanka’da pek de görülecek yerler yok. Bence yarım günlük bir planlama kazablanka için oldukça yeterli bir süre. Sanıyorum bu şehrin popüler olmasının tek sebebi 1942 yapımı Kazablanka filmi. Bu şehri özetlemek gerekirse Ankara’nın okyanus kenarında olduğunun düşünün; modern bir şehir, hepsi bu.
Peki, Kazablanka’da gezilecek yerler nereler?
II. Hasan Camii
Kazablanka’da görülmesi gereken ilk yer olarak II. Hasan Camii karşımıza çıkıyor. Kuzey Atlantik Okyanusu kıyısında konumlanan ve 210 metrelik minare yüksekliği ile dünyanın en uzun minareli camisi olan bu cami, Kazablanka’nın en ikonik yapısı. Bu arada Fas camilerinin minarelerinin de geleneksel olarak yüksek inşa edildiğini söylemeliyim. Köy camileri bile oldukça yüksek.
Ülkede tarihi yapıların sayısı oldukça az. II. Hasan Camii’nin öyle uzun bir geçmişi yok. Caminin yapımına 1980 yılında başlanmış ve cami 1993 yılında hizmete açılmış. Fransız mimar Michel Pinseau tarafından tasarlanan ve Bouygues tarafından inşa edilen cami, Atlantik kıyısında denizin doldurulması ile elde edilen bir alan üzerine inşa edilmiştir.
Old Medina
Fas’ta eski yerleşim yerlerinin olduğu bölgelere medina adı veriliyor. Medina aslında şehirlerin ilk kuruldukları yerler. Haliyle eski yapıları burada görmeniz mümkün. Kazablanka’da zaten konaklayabildiğiniz yerler genellikle burada.
Fas’ın Old Medina adı verilen bölgesinde genellikle hediyelik eşyaların bulunduğu mağazalar yer alıyor. Buradaki ürün çeşitliliği Marakeş ve Fes şehrine kıyasla oldukça sınırlı. Bu yüzden çok da acil değilse alışverişi diğer şehirlere bırakmak daha mantıklı olacak.
Kazablanka Saat Kulesi
Kazablanka Saat Kulesi aslında yine dikkate değer bir yapı değil. Pek çok ülke ve şehirdeki saat kulesinden farkı yok. Hatta oldukça sönük bir yapı. İnternette “Kazablanka’da gezilecek yerler nereler?” yazdığınızda karşınıza çıkan bir yapı. Old Medina’nın girişinde yer alıyor. Geçerken göz ucuyla yapıyı seyredip yolunuza devam edebilirsiniz.
Kazablanka Yahudi Müzesi
Fas büyük oranda İslamiyet’in yaygın olduğu bir ülke. Bunun yanında çeşitli dinlere mensup pek çok kişi bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de Yahudiler. Ülkede beş bin civarında Yahudi olduğu düşünülüyor.
Bu ortak geçmiş dolayısıyla Fas’ta bir Yahudi Müzesi kurulmuş. Bu müzenin şöyle bir özelliği var: Müze, Arap ülkelerinin tek Yahudi müzesi.
1997’de kurulan Yahudi Müzesi’nde 2000 yıllık geçmişe sahip Fas Yahudi toplumuna ait giysi, el aletleri, mücevher, fotoğraflar gibi objeler bir araya getirilmiş.
Kazablanka genel hatlarıyla böyle. Kazablanka’ya da çok vakit ayırmak isterseniz Abderrahman Slaoui Müzesi, 5. Muhammed Meydanı, Ain Diab Plajı, Mahkamat al-Pasha gibi yerleri de planlarınıza dahil edebilirsiniz.
Kazablanka Notları
Fas’ta genel olarak raylı ulaşım gelişmiş. Kazablanka’da da şehir içi ulaşımda aktif olarak tramvay kullanılıyor. Şehir içindeki pek çok yere bu tramvayı kullanarak ulaşabilirsiniz.
Fes, Marakeş, Rabat gibi pek çok şehre ise yine trenle ulaşılabiliyor. Fes tarafına gitmek isterseniz Casa Voyageurs Tren İstasyonu’nu kullanmanız gerekiyor. Havalimanı yönüne giden trenler ise Casa Port Tren İstasyonu’ndan kalkıyor.
Modern ve iş otelleri genellikle şehrin girişinde bulunuyor. Geleneksel ve yerel oteller ise Old Medina bölgesinde yer alıyor.