Fas’ın özellikle Akdeniz kıyısında kilometrelerce geniş düzlükler bulunuyor. Zaten ülkenin tarım yapılan noktası da burası. Fas, aynı zamanda pek çok kültürün de buluşma noktası. Berberi, Arap, Afrika ve sömürge günlerinden kalma olarak Fransız ve İspanyol kültürü ülkede harmanlanmış durumda. Gelin görün ki Fas yemeklerinde bu çeşitliliği göremiyorsunuz. Nereye giderseniz gidin benzer yemeklerle karşılaşıyorsunuz. Özellikle kahvaltı kültürleri çok zayıf. Daha önce yazmış olduğum Lübnan yazısında yemek konusunda ne kadar mutlu olduğumu yazsam da Fas bu anlamda beni mutlu etmedi.
Fas yemeklerini şöyle özetleyebiliriz:
Fas kahvaltısı öyle envai çeşit değil. Burada kahvaltı çeşitli meyve marmelatları, zeytin, kruvasan, kahve, terayağ ve portakal suyundan oluşuyor. Üstelik bu zengin bir kahvaltı menüsünün ürünleri. Mekânlara gittiğinizde önünüze kahve ve kruvasan getiriyorlar.
Öğle ve akşam yemeklerinde ise geleneksel Fas yemeklerini tüketebiliyorsunuz. Peki, geleneksel Fas yemekleri neler?
Öncelikle Fas’ın geleneksel yemeği “tajin” adı verilen bir çeşit güveç. Aslında tajin yemeğin değil, bu yemeğin topraktan yapılan pişirme gerecinin adı. Tajin; etli, sebzeli, köfteli, kuru erikli olarak yenilebiliyor. Zaten her gittiğiniz mekânda menünün en başında tajin göreceksiniz.
İkinci olarak yiyebileceğiniz geleneksel Fas yemeği ise “couscous”. Aslında bu yemek bir çeşit kısır. Fakat kısır bulgurunu baharatsız bir şekilde hazırlıyorlar. Yine sebzeli ve etli olarak bu yemeği tüketebiliyorsunuz.
Fas’ın yine geleneksel yemekleri arasında “pastilla” bulunuyor. Pastilla tavuk etinden yapılıyor. Pastillayı etli börek olarak tarif edebiliriz.
Fas’ın geleneksel yemekleri arasında çorba da bulunuyor. Nohut ve mercimekten yapılan “bissara”yı bu başlıkta sayabiliriz.
Fas’ta siyah çay kültürü bulunmuyor. Fas’ta bunun yerine nane çayı tüketiliyor. Hatta bu kültür o denli gelişmiş ki sudan çok nane çayı tüketiliyor. Nane çayını bardakta değil, minik demliklerde ikram ediyorlar.
Bu arada başta portakal suyu olmak üzere taze sıkılmış meyve suları oldukça sık tüketiliyor. Son olarak haşlamış salyangozunun da Fas’ta bir sokak yemeği olduğunu belirtmeliyim. Ben meraktan tadına baktım ama pek de sevmedim.
Bu arada Fas'ta sokak lezzetleri arasında salyangoz da bulunuyor. Çeşitli ebatlardaki kaplarda salyangoz alıp tüketebiliyorsunuz.
Yine sokaklarda kaktüs meyvesi de satılıyor.