PEN Türkiye Temsilciliği’nin 2009 yılından bu yana 21 Mart Dünya Şiir Günü dolayısıyla verdiği PEN Şiir Ödülü, 2026 yılında şair ve yazar Hidayet Karakuş’a verildi. Kurum tarafından yapılan açıklamada, Karakuş’un uzun yıllara yayılan edebiyat üretimi ve şiir alanındaki katkılarının ödülle onurlandırıldığı belirtildi.
Açıklamada, Karakuş’un şiir, roman ve çocuk edebiyatı alanlarında ürettiği eserlerle Türk edebiyatında geniş bir birikim oluşturduğuna dikkat çekildi. Yazarın edebiyat yaşamı boyunca toplumsal konulara duyarlı bir yaklaşım benimsediği ve Türkçeye gösterdiği özenle öne çıktığı ifade edildi.
Hidayet Karakuş, 6 Eylül 1946’da Yalvaç’ın Kurusarı köyünde doğdu. İlkokul öğreniminin ardından Isparta Gönen İlköğretmen Okulu’nu 1964 yılında, Selçuk Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nü ise 1966 yılında tamamladı. Mezuniyetinin ardından Adana, Manisa ve İzmir’de Türkçe öğretmeni olarak görev yaptı.
Karakuş’un ilk şiirleri öğrencilik yıllarında okul yayınlarında ve Isparta’daki yerel gazetelerde yayımlandı. Daha sonraki yıllarda şiirleri Çağrı, Şölen, Forum, Ilgaz, Varlık, Dönemeç, Yarın, Gösteri, Sanat Olayı, Somut, Adam Sanat ve Düşlem gibi edebiyat dergilerinde yer aldı.
Yazar, özellikle çocuk edebiyatı alanındaki çalışmalarıyla da dikkat çekti. 1997 yılında Ankara Üniversitesi Türkçe Öğretimi Merkezi tarafından “Başarılı On Çocuk Kitabı Yazarı” arasında gösterilerek Altın Kalem ödülüne layık görüldü.
2026 PEN Şiir Ödülü, Pamukkale Philharmonic Association’ın da katılımıyla düzenlenecek 2. Uluslararası Denizli Şiir Günleri kapsamında sahibine sunulacak. Ödül töreninin 27 Mart 2026 Cuma günü saat 15.00’te Denizli Şiir Otel’de gerçekleştirileceği açıklandı.




















