Güvercin Uçuverdi türküsü, Nevşehir yöresine ait ve "Misket" adıyla da bilinen bir halk türküsüdür. Türkünün hikayesi, Misket adında genç bir kıza aşık olan Osman Efe'yle ilgilidir.
Osman Efe, Misket'e kavuşmak için her gün elma ağacının altına gelir ve onun evden çıkmasını beklermiş. Bir gün Misket, pencereden Osman Efe'yi ararken bir güvercinin uçtuğunu görür. Güvercinin Osman Efe'nin habercisi olduğunu düşünerek sevinir ve ona elma atar.
Ancak o gün Osman Efe gelmez. Misket, Osman Efe'yi beklerken elma ağacının dalında uykuya dalar ve rüyasında Osman Efe'yle evlendiğini görür. Rüyadan uyandığında Osman Efe'yi göremayınca üzüntüden bayılır ve hayatını kaybeder.
Osman Efe, Misket'in ölüm haberini alınca çok üzülür ve onun için Güvercin Uçuverdi türküsünü yakar. Türküde, Misket'e olan aşkını ve onu kaybetmenin acısını dile getirir.
Güvercin Uçuverdi türküsü, Anadolu'nun en hüzünlü türkülerinden biridir. Türkü, Misket ve Osman Efe'nin trajik hikayesini anlatan ve sevenlerin ayrılığına yakılan bir ağıttır.
Türkünün bazı sözleri:
Güvercin uçuverdi, Bağına kondu kaldı. Misket'in yâri geldi, Kapıda kaldı.
Yârim elma ister, Kolumdan elma verdim. Yârim beni ister, Canımı verdim.
Yârim bana darılır, Ben yârime darılmam. Yârim beni öldürür, Ben yârimi öldürmem.