Yazar, akademisyen ve araştırmacı Doç. Dr. Aslı Kotaman, 3 Mart 2025 Salı günü Beykoz Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Sanatın Erkeksiz Tarihi başlıklı söyleşide sanat dünyasında kadınların maruz kaldığı yapısal eşitsizlikleri ele aldı.
Üniversite öğrencileri ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte Kotaman, “Neden büyük kadın sanatçı yok?” sorusuyla konuşmasına başladı. Tarih boyunca sanatın erkekler tarafından erkekler için şekillendirildiğini belirten Kotaman, kadın sanatçıların üretimlerinin gölgede kaldığını ve sanat dünyasında eşit olmayan koşullarda varlık göstermeye çalıştıklarını vurguladı.
Sanat alanında günümüzde de süregelen toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dair veriler paylaşan Kotaman, ABD’deki 18 büyük sanat müzesinde bulunan eserlerin %87’sinin erkek sanatçılara ait olduğunu, ünlü ressam Artemisia Gentileschi’nin ilk büyük kişisel sergisinin ancak 2020 yılında açılabildiğini ve Londra Ulusal Galerisi’ndeki eserlerin yalnızca %1’inin kadın sanatçılara ait olduğunu ifade etti. Ayrıca, Londra’daki Kraliyet Sanat Akademisi’nin ana mekanında bir kadın sanatçının kişisel sergisine ilk kez 2023 yılında yer verildiğini belirtti.
Kotaman, sanat tarihinde dahi olarak anılan birçok erkek sanatçının üretim sürecinde, kendi sanat pratiklerini geliştirme imkanı bulamayan kadınların da yer aldığını, ancak toplumsal normlar nedeniyle bu kadınların görünmez kaldığını dile getirdi. Sanat tarihinin yalnızca eksik kalan kadın sanatçıları aramakla değil, kadınların neden sanat dünyasından dışlandığını sorgulamak ve yapısal eşitsizlikleri dönüştürmeye odaklanarak yeniden değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.