Bütün yönleriyle Bosna-Hersek
Mürekkep Seyahat'in bu bölümünde Bosna-Hersek'i ele alıyoruz.
Yusuf Çifci yazdı
Gökyüzüne kadar yeşil kaplıyor her yeri. Gökyüzü mavi, nehirler masmavi. Ormandan dağlar büyülüyor insanı. Zirvede kar kütleleri. Bütün bu seyahat süresince tek bir kelime geliyor aklıma: Huzur.
Bosna- Hersek’in Siyasi Yapısı
Balkanlar’da minik ve oldukça şirin bir ülke Bosna – Hersek. Aşağı yukarı 400 yıl süren Osmanlı egemenliği bu ülkeye sanki Anadolu’da bir şehirmiş gibi bir hava katmış. Önce Avusturya-Macaristan İmparatorluğu sonra Yugoslavya. Ne Yugoslavya ne de Yugoslavya’nın dağılışı mutlu etmemiş bu ülkeyi. Kendilerini Yugoslavya’nın varisi olarak gören Sırplar, Büyük Sırp Devleti hayali ile Yugoslavya’dan kalan silahlarla bir katliama girişmişler. Orta Çağ’da bile yapılsa vahşet olarak niteleyeceğimiz bir soykırıma maruz kalmış burada yaşayan insanlar 20. yüzyıl biterken. Üstelik Avrupa’nın göbeğinde… Görmedim, duymadım, bilmiyorum oyununda iyi bir başarı elde etmiş Avrupa. Hollandalılar bu oyunu kazanmakla kalmamış bir de komutanlarını madalya ile taçlandırmışlar. BM bünyesinde Bosna’daki masum ve silahsız insanları korumakla görevli olan Hollandalı komutan, barış sözcüğünü o güne kadar hiç duymamış; Sırp katliamcılarla kadeh kaldırmış büyük bir keyifle. Ve sonra korkunç büyücü Gargamel varmış, o kötüymüş. Amerika dâhil olmuş işe. Pek de adil olmayan bir anlaşmayı kabul etmek zorunda kalmış Boşnaklar, soylarının devamı için. Günümüzde üç cumhurbaşkanı bulunan bir ülke Bosna-Hersek. İki minik özerk bölge ve bir de kendine ait yerel yönetimi bulunan bir ilçeden oluşuyor.
Bosna – Hersek Vize İstiyor mu?
Balkanlar’da yer alan Bosna – Hersek Türkiye’den vize istemeyen ülkeler arasında yer alıyor. Borda ya da yeşil pasaportunuzla bu ülkeye güvenle giriş yapabilirsiniz. Bu arada pasaport sırası oldukça hızlı ilerliyor ve polisler güler yüzle karşılıyor sizi.
Bosna-Hersek Kaç Günde Gezilir?
Biz aslında Sırbistan’a gitmek için yola çıkmıştık ama Sırbistan biletleri bosna-hersek biletlerine göre daha pahalı olduğu için Bosna-Hersek’ten Sırbistan’a geçme düşüncesi ile yola çıktık. Hem daha ucuz olması bakımından hem de iki ülke görme fikri bize oldukça cazip geldi. Aslında Bosna-Hersek’e arkadaşa bakıp çıkacağız havası ile girmiştik. Gelgelelim ki bu ülkeyi çok sevdik. Normalde bir gün kalmayı planlarken toplamda üç gün bu ülkede konakladık.
Peki, Bosna-Hersek’i layıkıyla gezmek için kaç gün yeterli. Bence üç gün dolu dolu Bosna-Hersek’i gezmenize yetecektir.
Bosna-Hersek’e Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Bosna-Hersek’e gitmek için en uygun seçenek uçak. Yaklaşık 1,5 saatlik yolculuk sonunda bu şirin ülkeye ulaşabiliyorsunuz. Bosna-Hersek’e karayolu ile de gitmek mümkün, fakat Bulgaristan’da olduğu gibi geçeceğiniz ülkelerden transit vize almak zorundasınız. Bu yüzden hem maddi olarak hem de zaman bakımından en doğru seçenek hava yolu.
Saraybosna’da gezilecek yerler aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Bosna-Hersek Şehir İçi Ulaşım
Bosna – Hersek’te Türkiye vatandaşlarının sıklıkla gittiği iki şehir bulunuyor. Bunlardan biri Saraybosna, bir diğeri ise Mostar şehri. Zaten Bosna – Hersek’te turistik anlamda bu iki şehir bulunuyor.
Saraybosna’da şehir içi ulaşımı otobüsler ya da troleybüsler ile rahatlıkla yapabiliyorsunuz. Ayrıca görülmesi gereken yerler birbirine oldukça yakın olduğu için yürüyerek de ulaşım sağlayabilirsiniz.
Havalimanından Başçarşı’ya ulaşmak için minibüsler bulunuyor. Minibüs saatleri şöyle:
Mostar ise küçük bir kasaba büyüklüğünde burada yürüyerek görülmesi gereken birçok yeri görebiliyorsunuz.
Bosna-Hersek’te Ne Yenir?
Bosna-Hersek mutfağı genel olarak Türk mutfağına çok benziyor. Çünkü yaklaşık 400 yıl süren Osmanlı egemenliği Balkan ve Türk mutfağı karışımı bir yemek kültürü oluşturmuş.
Peki, Bosna-Hersek’te ne yeni? Bence en dikkat çekici lezzetler arasında bir çeşit İnegöl köfte olan cevapi ve Soğan dolması. Bu iki lezzet mutlaka tadılması gerekiyor. Ayrıca Boşnak böreği ve bir çeşit mantı olan klepe de benim sevdiğim tatlar arasında.
Bona-Hersek’e gidince mutlaka tadına bakmanız gereken yemekler arasında şunlar bulunuyor:
- Begova Çorbası
- Bosanski Lonac
- Bosna Baklavası
- Boşnak Böreği
- Cevapi
- Gurabija
- Klepe
- Soğan Dolması
- Ustipci
Saraybosna’da Gezilecek Yerler
Hem doğal hem de tarihi güzellikleri içerisinde barındıran Bosna-Hersek’te gezilecek yerler listesi oldukça kabarık. Bosna-Hersek’te yer alan şehirler arasında en büyüğü Saraybosna. Haliyle görülmesi gereken pek çok yer de Saraybosna’da yer alıyor. Aşağıdaki yazıdan Saraybosna'da gezilecek yerleri okuyabilirsiniz.Saraybosna’dan Mostar’a Yolculuk
Bosna-Hersek’te görülmesi gereken yerlerden bir diğeri ise Mostar. Özellikle Mostar Köprüsü’nün ihtişamı ve başına gelen talihsiz olaylar bu kenti görme nedenleri arasında yer alıyor. Çarşısı, hediyelik eşya satan dükkanları, Neratva Nehri kenarındaki kafe ve rostoranları ile Mostar, bana bir Ege kasabası izlenimi verdi.
Bu arada biz Saraybosna’dan Mostar’a tren ile seyahat ettik. Tren yolculuğu sırasında gördüğümüz manzara bizi gerçekten de büyüledi. Yolculuk tren ile yaklaşık iki saat sürüyor. Bilet ücreti ise oldukça ekonomik. Yorumlarda trenlerin temiz olmadığı yazılmıştı ama hiç de öyle değil. Evet, biraz eski ama temizlik sıkıntısını görmedik. Saraybosna’dan Mostar’a otobüs ile de ulaşmak mümkün ama bence treni tercih etmelisiniz. Zaten yolculuk süresi ikisinde de aynı.
Saraybosna’dan Mostar’a yaptığım tren yolculuğunu aşağıdaki yazıdan okuyabilirsiniz.
Saraybosna’dan Belgrad’a Nasıl Gidilir?
Biz sadece Bosna-Hersek ile sınırlı kalmayıp bir de Sırbistan’a gittik. “Saraybosna’dan Belgrad’a nasıl gidilir?” sorusu kafamızı kurcalıyordu ama öyle zor bir şey değilmiş. Yolculuk yaklaşık dokuz saat sürüyor ve bilet fiyatları da öyle pek pahalı değil. Biz bu yolculuğa yaklaşık 600 TL ödeme yaptık. (Nisan 2023)
Saraybosna’dan Belgrad’a nasıl geçeceğinizi merak ediyorsanız aşağıdaki yazıyı okuyabilirsiniz.