Yeşim Ustaoğlu, kısa film çalışmalarıyla başladığı sinema yolculuğunu uzun metraj yapımlarla uluslararası alana taşıdı. Bir Anı Yakalamak (1984), Magnafantagna (1987), Düet (1990) ve Otel (1992) gibi ödüllü kısa filmlerin ardından çektiği ilk uzun metrajı İz (1994), Nürnberg, Moskova ve Göteborg film festivalleri dâhil olmak üzere birçok uluslararası etkinlikte gösterildi ve İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film ödülüne değer görüldü.
Yönetmenin ikinci uzun metrajı Güneşe Yolculuk (1999), Berlin’de En İyi Avrupa Filmi ve Barış Ödülü alırken, İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film, En İyi Yönetmen, FIPRESCI ve Seyirci Ödülü kazandı. Berlin Film Festivali Panorama bölümünde prömiyer yapan Bulutları Beklerken (2004) ise Sundance/NHK Uluslararası Film Yapımcıları Ödülü’nün sahibi oldu.
Yeşim Ustaoğlu, Pandora’nın Kutusu (2008) ile San Sebastian Film Festivali’nde Altın İstiridye (En İyi Film) ve Gümüş İstiridye (En İyi Kadın Oyuncu – Tsilla Chelton) başta olmak üzere çok sayıda ulusal ve uluslararası ödül kazandı. Venedik Film Festivali’nde prömiyer yapan Araf (2012), Abu Dhabi ve Split Mediterranean film festivallerinde En İyi Film seçilirken, Moskova, Tokyo ve Pune festivallerinde kadın oyuncu ödüllerine layık görüldü.
Toronto Film Festivali’nde ilk gösterimini yapan Tereddüt (2016), Antalya Film Festivali’nin uluslararası yarışmasında En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Kadın Oyuncu ödüllerini aldı; İstanbul Film Festivali’nde ise En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Müzik ödülleriyle öne çıktı.
Yeşim Ustaoğlu’nun, 2026 yılında Artakalan adlı yeni uzun metraj filmiyle festival ve vizyon yolculuğuna çıkması planlanıyor. Yönetmenin ayrıca “Kuru Taşın Başı” adlı belgesel çalışmasını da kısa süre içinde tamamladığı belirtiliyor.




















