Bugün

Russell Crowe'lu Şeytanın Düşmanı hakkında her şey

“Şeytanın Düşmanı” (The Pope’s Exorcist), 5 Mayıs’ta sinemalarda olacak. Akademi ödüllü ünlü oyuncu Russell Crowe’un, yaşamı boyunca 100.000'den fazla şeytan çıkarma ayini gerçekleştiren Peder Gabriel Amorth’u canlandırdığı film, İtalyan Katolik rahibin kitaplarında anlattığı hikâyelerden esinleniyor.

27 Mart 2023 - 20:44
TAKİP ETTAKİP ET

Vatikan’ın Baş Şeytan Çıkarıcısı Rahip Gabriele Amorth’un başından geçen gerçek olaylardan esinlenen Şeytanın Düşmanı, Şeytanın ele geçirdiği bir çocuğun durumunu incelediği sırada Vatikan’ın yüzyıllardır gizli tutmaya çalıştığı bir komployu ortaya çıkartan Amorth’un (Oscar Ödülü® sahibi Russell Crowe) hikayesini anlatıyor.

Screen Gems ve 2.0 Entertainment birlikte, bir 2.0 Entertainment / Loyola Productions yapımı olan, Julius Avery’nin yönettiği Şeytan’ın Düşmanı filmini sunar. Filmin başrollerini Russell Crowe, Daniel Zovatto, Alex Essoe, ve Franco Nero paylaşıyor. Yönetmen Julius Avery. Yapımcıları Doug Belgrad, Michael Patrick Kaczmarek ve Jeff Katz. Senaryosunu Michael Petroni ve Evan Spiliotopoulos’un yazdığı filmin senaryo taslağı R. Dean McCreary & Chester Hastings ve Jeff Katz’a aittir Filmin konusu, Rahip Gabriele Amorth’un yazdığı “An Exorcist Tells His Story (Bir Şeytan Çıkarıcı Hikayesini Anlatıyor)” ve “An Exorcist: More Stories (Bir Şeytan Çıkarıcı: Daha Fazla Hikaye)” kitaplarında dayanmaktadır. Filmin yürütücü yapımcıları Jo Homewood, Sophie Cassidy ve Edward J. Siebert, SJ. Görüntü yönetmeni Khalid Mohtaseb. Yapım tasarımcısı Alan Gilmore. Kurgucusu Matt Evans. Kostüm tasarımcısı Lorna Marie Mugan. Müzikler Jed Kurzel’e ait. İçerdiği şiddet, uygunsuz dil, cinsellik ve çıplaklık dolayısıyla Motion Picture Association filmi R kategorisinde değerlendirmiştir. Dünyada 14 Nisan 2023’te vizyona giren film, Türkiye’de de 5 Mayıs’ta seyircilerle buluşacak.

ŞEYTANA SEMPATİ YOK

Kimilerinin Baş Şeytan Çıkarıcı, kimilerinin de Vatikan’ın Şeytan Çıkarcısı olarak andığı Rahip Gabriele Amorth, karanlığın içindeki binlerce kişiye ışık oldu. Şeytana karşı verilen savaşın ön cephesinde yer alarak Kilise adına binlerce Şeytan çıkarma ayini düzenleyen Rahip Amorth’un anılarını yazdığı iki kitap, ürkütücü anekdotların aktarıldığı bir hatıratın çok ötesine geçerek iblislerin insanlığı nasıl tehdit ettiğini anlatıyor.

Efsanevi Rahip Amorth’un üstlendiği bu zorlu mücadeleyi ilk defa beyaz perdeye taşıyan Şeytanın Düşmanı (The Pope’s Exorcsist) filminde, baş rolde Oscar® ödüllü Russell Crowe yer alıyor. Ünlü oyuncu, “Vatikan’da Baş Şeytan Çıkarıcı diye gerçek bir unvan var. Rahip Gabriele Amorth bu görevi 36 yıl boyunca yürüterek on binlerce Şeytan çıkarma ayininde yer almış bir insandı.” diyor.

Yapımcı Doug Belgrad da "Bir işi binlerce kere yaparsanız o işi çok iyi yapmaya başlarsınız. Rahip Amorth’tan daha iyi bir Şeytan avcısı yoktu. İblislere karşı savaşımızda ona ihtiyacımız olacak. Yönetmen James Avery bu filmi iki güçlü avcı olan Rahip Amorth ve Şeytan arasındaki savaş olarak tanımlıyor.” diyor.

Rahip Amorth filmde güçlü dini inançlara sahip ve kararlı bir araştırmacı olarak portre ediliyor. Kaleme alınan kariyerindeki en inatçı iblislerden birini çıkarmaya çalışan rahip, Vatikan’ın tüm uyarılarına karşın yüzlerce yıldır saklanan bir gerçeği keşfederek çok daha büyük bir komployu ortaya çıkartıyor. “Güçlü inançları olduğu şüphesiz, ama aynı zamanda kendine özgü biri.” diyen Crowe, Rahip Amorth’u anlattığı sözlerine “Yalansız ve dürüst bir insan olmaya kararlı. İnsanlığın zayıflıklarından korkmuyor. İnsanları bütün zaafları ve tuhaflıklarıyla kabul ediyor. İşini de bu cesurca dürüstlüğü ile yapıyor.” diyerek devam ediyor.

Avery de Rahip Amorth’u, kendisiyle çelişiyormuş gibi görünse de aslında tamamen mantıklı inançları olan biri olarak tarif ediyor: İyi eğitimli, modern psikolojiye hakim bir şüpheci, ama aynı zamanda Allah’ın - ve de Şeytan’ın gücüne inanan bir insan. Avery, “Ben her şeyin %98’inin bilimle açıklanabileceğine inanıyorum. Ama açıklanamayan %2’lik bir kısım var. Biz de bu filmde bunu irdeliyoruz.” diyor

“Birçok kişi ondan yardım istemeye geldi. O da gelenlerin çoğuna tıbbi ve psikolojik tedavi uyguladı. Yaşadıkları sıkıntının bir açıklaması vardı. Ama açıklayamadığı durumlar da oluyordu.” diyor Belgrad. “Bu tip olaylarda Şeytan’ın insanı gerçekten ele geçirdiğini, Şeytan’ın zayıf insanları ele geçirerek onları karanlık tarafa sürüklediğini gördü. Onun görevi de bu insanları ve ruhlarını kurtarmak, şeytani varlıkları defetmekti.”

Rahip Amorth, kendine has dürüstlüğünü, mizah anlayışını ve Kilise’nin en gizli ayinlerine dair derin bilgisini hatırlarını anlattığı iki kitaba aktardı: “An Exorcist Tells His Story (Bir Şeytan Çıkarıcı Hikayesini Anlatıyor)” ve “An Exorcist: More Stories (Bir Şeytan Çıkarıcı: Daha Fazla Hikaye)” en çok satanlar listesine girdi. Yapımcı Patrick Kaczmarek, Rahip Amorth 2016 yılında ölmeden önce bu çalışmaların telif hakkını almayı başarmıştı.

Başka yapımcılar da Amorth’u hatıralarını filme aktarmak için ikna etmeye çalışmış ama başaramamıştı. Kaczmarek bunu “Bence Rahip Amorth benim samimiyetle inanan bir insan olduğumu gördüğü için onu ikna etmeyi başardım.” diyerek açıklıyor. “Yaptığımız görüşmelerde, eğer Rahip benimle çalışmayı kabul ederse Katolik Kilisesi’ne, dini sisteme ve onun şahsına herhangi bir saygısızlık yapmayacağıma ikna ettim.”