Gülsün Karamustafa’nın dünyanın farklı coğrafyalarındaki felaketler karşısında, içinde bulunduğumuz suskunluk ve çözümsüzlük halinin yarattığı boşluk, oyukluk ve kırıklık hissini etkileyici bir enstalasyonla mekâna taşıdığı eseri Oyuk ve Kırık Dökük: Bir Dünya Hâli pek çok uluslararası yayında Venedik Bienali’nde görülmesi gereken sergiler listesinde yer aldı.
Türkiye Pavyonu, 24 Kasım’a kadar gezilebiliyor.
Uluslararası Basında Türkiye Pavyonu
- The Telegraph: İngiltere’nin en çok okunan gazetelerinden The Telegraph’ın sanat eleştirmeni AlastairSooke, Venedik Bienali’ni değerlendirdiği 18 Nisan tarihli yazısında Türkiye Pavyonu’ndan övgüyle bahsederek şunları söyledi: “Gülsün Karamustafa’nın beton Korint sütunlarının seri üretimi için kullanılan plastik kalıplardan oluşan etkileyici heykelleri, Batı uygarlığının kadim bir sembolü olan sütunları ustalıkla ve bir o kadar da bilgece ve dengeli bir şekilde oyuyor.”
- Monocle: Gülsün Karamustafa İngiltere merkezli iş dünyası, sanat ve tasarım dergisi Monocle’ın bünyesindeki MonocleRadio’ya konuk oldu. 20 Nisan’da yayımlanan programda Karamustafa, Türkiye Pavyonu’na özel olarak ürettiği eserinden ve 50 yılı aşan sanat pratiğinden bahsetti.
- ArtReview: Türkiye Pavyonu ayrıca İngiltere merkezli sanat dergisi ArtReview’unArsenale’de görülmesi gereken pavyonlar rehberindede aşağıdaki sözlerle yer aldı: “Gezdikleri şehir son derece süslü, tarihsel olarak emperyal ve hegemonik bir güç merkezi olduğunu gösterecek bir mimariyle tasarlanmış ve iktidarın doğası değiştikçe bu kudretten artakalanları birçok yönden koruyor. Gülsün Karamustafa'nın Türkiye Pavyonu’ndaki Oyuk ve Kırık Dökük: Bir Dünya Hâli adlı sergisi, imparatorluk mimarisinin kemerlerini ve frizlerini destekleyen uzun sütunlarla, heykellerinde bu estetik yapaylığı ele alıyor – ancak bunlar kireçtaşı veya mermerden değil, krem renginde içi boş plastik kalıplardan yapılmışlar: birbirine tutturulmuş, hiçbir şeyi desteklemeyen bir konteyner yığını. Kırmızı metal çerçeveler sütunların tabanlarını çevreliyor, ardından bir korse gibi her sütunun tepesine doğru konik bir şekilde yükseliyor. Karşısında, belki yarım metre yüksekliğinde, tepesinde dramatik bir sütun başı ve yerde zümrüt yeşili kırık cam parçalarıyla başka bir sütun, bir metre yüksekliğinde siyah bir halka çitle korunuyor. Karamustafa’nın bu evcil hayvan kafesindeki heykelleri, ikonoklastik olmaktan ziyade çocuksu. W.B. Yeats’in ünlü “SailingtoByzantium” (Bizans’a Yelken Açmak, 1927) eserinde olduğu gibi, bu “Yaşlanmayan Akıl Anıtları” taşınabilir, modüler ve içi boş. Venedik, İstanbul ve ondan önce de Konstantinopolis, ticaret ve kültürel alışveriş tarihleriyle birbirine göbekten bağlı.”
Türkiye Pavyonu, açılış öncesinde de pek çok önemli yayında, Venedik Bienali’nde görülmesi gereken sergiler arasında gösterildi.
Wallpaper, yayımladığı “Venice Art Biennale 2024: a guidetowhattosee in andaroundthecity” başlıklı haberdeTürkiye Pavyonu’nu görülmesi gereken sergiler arasında gösterdi. Art News, Venedik Bienali 60. Uluslararası Sanat Sergisi’ne dair yayımladığı kılavuzdaTürkiye Pavyonu’na yer ayırdı.
İngiltere merkezli sanat platformu Artlyst, Venedik Bienali ve bienale paralel sergileri derlediği rehberdeve Hong Kong merkezli sanat dergisi Art AsiaPasificde bienalde öne çıkan sergileri derlediği yazıdaTürkiye Pavyonu’na yer verdi. Türkiye Pavyonu ayrıca tasarım ve sanat yayını Designboom’un Venedik Bienali’nde görülmesi gereken sergileri bir araya getirdiği rehberinde yer aldı.
Sanat alanında saygın yayınlardan İtalya merkezi Artribuneda 60. Venedik Sanat Bienali’nde görülmesi gereken 10 ülke pavyonu listesinde Türkiye’ye yer verirken FinnestreSullArte de hazırladığı haberde okurlarına Gülsün Karamustafa ve Türkiye Pavyonu’ndaki eseri hakkında bilgi verdi, sergiye eşlik eden kitaptan bahsetti.
ABD merkezli haber ajansıAssociatedPress, Venedik Bienali haberindeki fotoğraf seçkisinde Türkiye Pavyonu’na da yer verdi.
İngiltere’de yayın yapan sanat dergisi Art Review, Gülsün Karamustafa ile bir söyleşi gerçekleştirirken, Almanya merkezli sanat platformu Berlin Art Link de sanatçıyla bir röportaj yaparak okurlarıyla paylaştı.
Dünyaca ünlü sanat dergisi Frieze’in editörleri Ocak ayında, 2024’ün merak edilen sanat etkinliklerini derledikleri haberde Türkiye Pavyonu’ndan da bahsetmişti. Ulusal pavyonlarda yer alan sanatçılardan öne çıkanlar arasında Gülsün Karamustafa, İngiltere Pavyonu’ndan John Akomfrah, ABD Pavyonu’ndanJeffreyGibson ve Japonya Pavyonu’ndanYukoMohri’yle birlikte anıldı.