Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin, Fransa merkezli kamusal sanat girişimi Le M.U.R. işbirliğiyle kente kazandırdığı Avlu Sanat, Le Mur Projesi kapsamında Eskişehirli sanatçıların çalışmalarına ev sahipliği yapmaya başladı. Fransız Kültür Merkezi’nin desteğiyle hayata geçirilen proje, yerel sanat üretiminin kamusal alanda görünürlük kazanmasını ve sanatın günlük kent yaşamıyla daha doğrudan ilişki kurmasını hedefliyor.
Eskişehir’in kültürel belleğinde önemli bir konuma sahip olan Odunpazarı bölgesinde yer alan Avlu Sanat, bu proje aracılığıyla galeri mekânlarının dışına taşan bir sergileme alanı olarak konumlanıyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi koordinasyonunda yürütülen Le Mur Projesi, Eskişehirli sanatçılar için alternatif ve sürdürülebilir bir sergileme modeli oluşturmayı amaçlıyor.
Proje kapsamında gerçekleştirilen açık çağrı sonucunda, 2026 yılında seçilen ilk sanatçı Rabia Hazar oldu. Seçici kurulun değerlendirmesiyle belirlenen Hazar’ın “Savaşın Çocukları” adlı çalışması, bir ay süreyle Avlu Sanat’ın altında yer alan kamusal panoda sergilenmeye başladı.
Eserde, savaş olgusunun yarattığı yıkım, çocukluk imgesi üzerinden ele alınıyor. “Savaşın Çocukları”, Filistin coğrafyasında süregelen çatışmaların yarattığı insani sonuçlara odaklanırken, kompozisyonun merkezinde yer alan iki çocuk figürü aracılığıyla sessiz bir anlatı kuruyor. Sert yüzey dokuları ve belirgin fırça izleri, savaşın tahrip edici etkisini vurgularken; arka plandaki ışık tonları, anlatının görsel dilinde karşıtlık yaratıyor.
Le Mur Projesi’nin, Eskişehir’de kamusal alanda sanat üretimini görünür kılmaya yönelik uygulamalarının 2026 yılı boyunca farklı sanatçıların çalışmalarıyla sürdürülmesi planlanıyor.





















