Türkiye’nin ilk kadın filmleri festivali olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, 29. yılında uluslararası bir konuğu ağırlamaya hazırlanıyor. 2-7 Haziran 2026 tarihleri arasında Ankara’da, Kült Kavaklıdere salonlarında düzenlenecek festival kapsamında Brezilyalı yönetmen Lucia Murat Türkiye’ye gelecek.
Açılışta Ödül, Programda Toplu Gösterim
Festival kapsamında Lucia Murat, 2 Haziran’daki açılış gecesinde Bilge Olgaç Başarı Ödülü ile onurlandırılacak. Program çerçevesinde yönetmenin filmlerinden oluşan bir toplu gösterim de gerçekleştirilecek.
Murat, festival süresince filmlerinin gösterimlerine katılacak ve bir ustalık dersi (masterclass) verecek.
Sinemada Politik Hafıza ve Tanıklık
Kariyerine gazetecilikle başlayan ve 1980’li yıllarda kendi yapım şirketini kuran Murat, 40 yılı aşkın sinema kariyerinde yaklaşık 20 uzun metrajlı filme imza attı. Yönetmenin eserlerinde, Brezilya’nın 1964-1985 yılları arasındaki askeri diktatörlük dönemine dair izler dikkat çekiyor.
Öğrencilik yıllarında politik hareketler içinde yer alan, bu süreçte tutuklanan ve işkence gören Murat’ın filmleri; toplumsal hafıza, baskı, direniş ve tanıklık temalarına odaklanıyor. Yönetmenin yapımları, Toronto, Berlin ve Sundance gibi uluslararası festivallerde gösterildi.
Üç Filmden Oluşan Seçki
Festival programında Murat’ın farklı dönemlerini yansıtan üç filmden oluşan bir seçki yer alıyor:
- “Que bom te ver viva” (1989): İşkence görmüş kadınların anlatıları üzerinden kolektif hafızayı ele alıyor.
- “A Memoria Que Me Contam / Bana Anlatılan Anılar”: Geçmiş ile bugün arasındaki çatışmayı konu ediniyor.
- “Hora do Recreio”: Gençlerin bakış açısından kurgulanan ve belgesel unsurlar içeren yapım.
Filmler, yönetmenin sinemasında öne çıkan politik ve toplumsal yaklaşımı yansıtan örnekler olarak programda yer alıyor.
Festival Tarihi ve Mekân
- Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali,
2-7 Haziran 2026 tarihleri arasında Ankara’da düzenlenecek.



















