Türk Dil Kurumu, “iyilik” kelimesini “Karşılık beklenilmeden yapılan yardım, kayra, lütuf, kerem, ihsan, inayet” olarak tanımlar. Yine aynı kurum “adil” kavramını ise “Adaletle iş gören, adaletten, doğruluktan ayrılmayan, hakkı yerine getiren, adaletli” şeklinde açıklar. Hepimiz karmışımdaki kişinin yahut bizzat kendimizin iyi bir insan olmasını isteriz. İyiliğin salt fayda sağlayacağına inanırız. Peki, iyi olmak tek başına yeterli mi? Bunun cevabı sanırım, hayır!
Vicdor Hugo’nun “Herkes iyi olabilir, önemli olan adil olmaktır.“ sözünden yola çıkarak iyilik ve adalet kavramlarını sorgulayan “Karanlık Şehir Hikayeleri: Kilit” filmi, nihayet 27 Ağustos haftası gösterime giriyor. Nihayet diyorum çünkü film, her ne kadar 2019 yılında çekilse de malum pandemiden kaynaklı olarak ancak bu hafta vizyonda kendine yer bulabiliyor. Filmin yapım yılı ise 2020 olarak tarihlendirilmiş.
Polisiye türünde olan filmde olaylar, başgardiyan Hamza ve ekibinin cezaevindeki günlük sayımları sırasında mahkûmlardan birinin cesetleri ile karşılaşmalarıyla başlıyor. Tabii, olaylar bununla sınırla kalmaz. Hapishanede tek ceset yoktur, sekiz koğuşta toplam on ceset bulunmaktadır. Üstelik koğuşlarda bu kişilerin nasıl öldüğüne dair kimse de bir şey bilmemektedir. Ayrıca cesetlerin üzerinde darp, yaralama ve boğulma izi de yoktur. Emekliliğine sayılı günler kalmış cezaevinin “Müdür Baba” lakaplı tecrübeli müdürü olayı hemen savcılığa bildirir. Olayın araştırılması için yetiştirme yurdunda büyüyüp kararlılığı sayesinde istihbarat teşkilatına girmiş olan Selin Korkmaz (Melisa Aslı Pamuk) ve bugüne kadar elindeki bütün cinayet dosyalarını çözmüş olan cinayet bürodan Başkomiser Erol Haktan (Mert Fırat) görevlendirilir. Cinayeti büyük bir kararlılıkla araştıran ikili, şok edici bir gerçekle karşılaşır. Olaydaki “Kilit” aslında bambaşkadır.
Oyuncu kadrosunun oldukça zengin olduğu filmde Mert Fırat ve Melisa Aslı Pamuk’a Mustafa Alabora Timur Acar, Asuman Dabak, Tuğçe Karabacak, Melik Akkaya, Aykut Taşkın, Gökhan Tevek ile Doğan Keçin eşlik ediyor. Valizade Biraderler yani Adil Oğuz Valizade ve Arif Valizade kardeşlerin ilk filmi olan Karanlık Şehir Hikâyeleri: Kilit, yine aynı kardeşlerin yapım şirketi olan Dark Town Pictures yapımı. Filmin yönetmen koltuğunda Adil Oğuz Valizade yer alırken senaryoda ise Adil Oğuz Valizade, Arif Valizade ve yazar Cenk Çalışır imzası bulunuyor.
Film, güçlü kurgusu ve özgün hikâyesi ile dikkat çekiyor. Olayların son ana kadar çözülememesi, şaşırtıcı finali bence filmi pek çok Türkiye yapımı polisiye filmden ayırıyor. Olayların katil – polis düzleminden çıkarak adalet ve iyilik gibi bir felsefenin üzerine kurgulanması ise filme bir başka artı puan olarak eklenebilir. Bunda hiç şüphe yok ki polisiye roman yazarı Cenk Çalışır’ın katkısı büyük.
Tabii, filmde eleştirilecek yan da yok değil. Mert Fırat’ın filmin başında yer alan sahnede Sherlock Holmes tavrı ile olayları çözümlemeye çalışması, kendisine birkaç beden bol geliyor. Yine filmde yetimhanede büyüyen bir istihbaratçıyı canlandıran Melisa Aslı Pamuk’un Amerikan aksanı ise filmdeki gerçeklik duygusunu azaltıyor.
Yukarıdaki birkaç kusuru saymazsak “Karanlık Şehir Hikayeleri: Kilit” filmi Türkiye yapımı ortalama bir gişe filminin çok çok üstünde. Tekdüze polisiye yapımlardan sıkılanlar için bence iyi bir alternatif.