Ulusal ve uluslararası festivallerde yer almasının ardından ‘Gülizar’ adlı film, Türkiye’deki sinema izleyicisiyle buluşmaya hazırlanıyor. Belkıs Bayrak’ın yazıp yönettiği yapım, 16 Mayıs Cuma günü Başka Sinema dağıtımıyla vizyona girecek.
Film, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, TRT ve Kosova Sinematografi Merkezi tarafından desteklenmiş olup, yönetmenin ilk uzun metraj çalışması olma özelliğini taşıyor. Uzun festival yolculuğunun ardından Türkiye’deki gösterimiyle izleyici karşısına çıkacak.
Bir kadının yurt dışına uzanan yaşam mücadelesi
‘Gülizar’, Anadolu’dan Kosova’ya doğru yola çıkan bir kadının yaşadıklarını merkezine alıyor. Başlangıçta umutla şekillenen bu yolculuk, zamanla karşılaşılan zorluklarla farklı bir yöne evriliyor. Filmde, bir bireyin yeniden toparlanma süreci anlatılırken, arka planda toplumsal sorunlara da dikkat çekiliyor.
Yapım, bireysel bir hikâyenin ötesine geçerek, görünmeyen ya da görmezden gelinen gerçeklikleri sinemaya taşıyor. Hikâye içinde yer alan düşsel atmosfer ve gerçeklikle yüzleşme teması, izleyicinin dikkatini içsel direnç ve yeniden doğuş fikrine yöneltiyor.
Festival süreci ve ödüller
Ecem Uzun’un başrolde yer aldığı yapımda, oyuncu kadrosunda Bekir Behrem, Hakan Yufkacıgil, Ernest Malazogu, Şehsuvar Aktaş ve Aslı İçözü gibi isimler yer alıyor.
‘Gülizar’, dünya prömiyerini 49. Toronto Uluslararası Film Festivali'nde gerçekleştirdi. Ardından San Sebastian, Goa, Cleveland gibi farklı kıtalardaki film festivallerinde gösterildi.
Yapım, 61. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Dr. Avni Tolunay Özel Ödülü, En İyi Sanat Yönetmeni ve Cahide Sonku Ödülü ile ödüllendirildi. Ayrıca, 12. Boğaziçi Film Festivali'nde En İyi Senaryo ve FİYAB En İyi Yapımcı ödüllerine layık görüldü. Yakın zamanda Barselona’daki The Impacte Katalonya İnsan Hakları Film Festivali'nde İnsani Değer Ödülü kazandı. Film, 8. Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali kapsamında Altın Makara ve En İyi Uzun Metraj Film ödüllerini de aldı.