İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren İBB Kültür ve İBB Miras iş birliğiyle düzenlenen sergi, İstanbul’un yedinci tepesinde yer alan Bulgur Palas’ta açıldı.
Küratörlüğünü Murat Gür’ün üstlendiği “Baktığı Yerde Başka Bir Dünya”, fotoğraf sanatçısı Feruz Ertürer’in üretim pratiğini kapsamlı bir seçkiyle ele alıyor.

75 Yıllık Fotoğraf Yolculuğu
Sergi, Ertürer’in 1950’li yıllarda Adapazarı’nda fotoğrafçı bir aile içinde başlayan sanat serüveninden günümüze uzanan üretimlerini bir araya getiriyor. Panayırlar, meydanlar, sokak satıcıları, çocuklar ve kent yaşamının farklı kesitleri, sanatçının kadrajında sosyo-kültürel bir arşiv niteliği taşıyor.
Ertürer’in çalışmaları, yalnızca dönemsel belge üretimiyle sınırlı kalmayıp, geleneksel bakışın dışına çıkan özgün ve deneysel kompozisyonlar da içeriyor. Sergi, bu yönüyle hem belgesel hem de estetik bir perspektif sunuyor.

İki Katlı Sergi Kurgusu
Sergi mekânsal olarak iki kata yayılıyor ve bütünlüklü bir anlatı oluşturuyor.
İlk katta, sanatçının üretim pratiğini şekillendiren unsurlar yer alıyor. Aile arşivleri, kişisel belgeler, orijinal negatifler ve karanlık oda ekipmanları sergilenirken; fotoğrafçılar Coşkun Aral, İzzet Keribar ve İbrahim Zaman’ın Ertürer üzerine kaleme aldığı metinler de izleyiciye sunuluyor. Ayrıca sanatçıyı konu alan kısa bir belgesel gösterimi de bu bölümde yer alıyor.
İkinci katta ise orta format Lubitel fotoğraf makinesiyle çekilmiş 70 eser sergileniyor. Yaklaşık 500 kare arasından seçilen fotoğraflar, yüksek çözünürlüklü taramalarla hazırlanarak Adapazarı, İstanbul, çocuklar ve soyutlamalar gibi tematik başlıklar altında sunuluyor.

Ziyaret Bilgileri
“Baktığı Yerde Başka Bir Dünya” sergisi, 13 Şubat – 16 Ağustos 2026 tarihleri arasında, pazartesi günleri hariç her gün 10.00 – 19.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.
Sergi, İstanbul’un kültürel miras yapılarından biri olan Bulgur Palas’ta fotoğraf sanatına odaklanan kapsamlı bir seçki sunuyor.




















