İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 24. kez düzenlenen Filmekimi, 3-12 Ekim’de İstanbul, 9-12 Ekim’de Ankara, 16-19 Ekim’de Eskişehir ve 23-26 Ekim’de İzmir olmak üzere dört şehirde sinemaseverlerle buluştu. Etkinlikte Cannes, Venedik, Berlin ve Sundance gibi uluslararası festivallerde ödül kazanmış 49 film gösterildi.
Altın Palmiye’den Altın Aslan’a uzanan geniş seçki
Filmekimi 2025’in programında, Cannes’da Altın Palmiye kazanan Görünmez Kaza, Venedik’te Altın Aslan kazanan Baba Anne Kız Kardeş Erkek Kardeş ve Karlovy Vary’de Büyük Ödül kazanan Doğada Delirmek Daha İyi gibi dikkat çekici filmler yer aldı. Ayrıca Venedik’in açılış filmi La Grazia, Eddington, Frankenstein ve Sırat gibi yapımlar da gösterim programının öne çıkanları arasındaydı.
Bu yılki Filmekimi, Paolo Sorrentino, Lynne Ramsay, Yorgos Lanthimos, Guillermo del Toro, Richard Linklater, Christian Petzold, Park Chan-wook gibi usta yönetmenlerin en yeni filmlerine ev sahipliği yaptı.
Filmekimi dört şehirde, yüzlerce seansta
Etkinlik kapsamında İstanbul’da filmler Atlas 1948 Sineması, City’s Nişantaşı CINEWAM Premium, Kadıköy Sineması ve Paribu Art salonlarında gösterildi.
Ankara’da Kült Kavaklıdere, Eskişehir’de Sinema Anadolu, İzmir’de ise Cineverse Konak Pier sinemaları izleyicilere ev sahipliği yaptı.
Toplam 221 seansta gerçekleştirilen gösterimlerde, yaklaşık 70 bin izleyici filmekimi 2025 programındaki filmleri izledi.
Gazze’nin sesi perdeye taşındı
Filmekimi’nin dikkat çeken bölümlerinden biri de Gazze’nin sesini duyuran üç film oldu.
Hind Rajab’ın Sesi – Tunus’un Oscar adayı, Kaouther Ben Hania imzalı film
Yüreğini Eline Al ve Yürü – Sepideh Farsi’nin Cannes prömiyerini yapan belgeseli
Bir Zamanlar Gazze’de – Tarzan & Arab Nasser’in western türündeki filmi
Bu yapımlar, bölgedeki insani hikâyeleri farklı sinema dillerinden anlatımlarla izleyiciye ulaştırdı.
Türkiye’den yapımlar da programda yer aldı
Bu yıl 44. İstanbul Film Festivali’nde ödül kazanan üç film, Filmekimi programında yeniden izleyiciyle buluştu:
O da Bir Şey mi (Pelin Esmer) – En İyi Senaryo
Yeni Şafak Solarken (Gürcan Keltek) – En İyi Yönetmen
Uçan Köfteci (Rezan Yeşilbaş) – En İyi Erkek Oyuncu (Nazmi Kırık)
Ayrıca Can Evrenol’un yeni filmi Cam Sehpa dünya prömiyerini Filmekimi’nde yaptı. Ceylan Özgün Özçelik’in yönetmenliğini üstlendiği, Gamze Arslan’ın öyküsünden uyarlanan kısa film Ada da seçkide yer aldı.
Kültürel çeşitliliği yansıtan sinema haftası
Filmekimi 2025, ABD, Filistin, Tunus, Şili, Fransa, İtalya, Japonya, Türkiye, Macaristan, İran, Brezilya ve Norveç gibi ülkelerden yapımları bir araya getirerek yılın en çok konuşulan filmlerini Türkiye’de sinemaseverlerle buluşturdu.

















