45. İstanbul Film Festivali, 9–19 Nisan tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek. Festival kapsamında Türkiye’den ve dünyadan birçok film sinemaseverlerle buluşacak.
Festival programında Belgesel Kuşağı, Genç Ustalar, Heyula ve Dünden Bugüne Klasikler bölümlerinde gösterilecek filmler açıklandı.
Belgesel Kuşağı’nda 22 film
Festivalin Belgesel Kuşağı bölümünde farklı alanlara odaklanan 22 film yer alıyor. Danstan edebiyata, siyasetten çevre ve insan haklarına uzanan konulara değinen yapımların yer aldığı seçkide uluslararası festivallerde gösterilmiş filmler ile ilk kez izleyiciyle buluşacak yerli belgeseller bulunuyor.
Seçkide ayrıca Francis Ford Coppola’nın Megalopolis filminin yapım sürecini ele alan “MegaDoc” adlı belgesel de yer alıyor.
Genç Ustalar bölümünde ödüllü yapımlar
İlk veya ikinci uzun metraj filmlerini çeken yönetmenlerin yapıtlarını bir araya getiren Genç Ustalar bölümünde uluslararası festivallerde ödül alan yapımlar dikkat çekiyor.
Berlin Film Festivali’nde En İyi İlk Film Ödülü kazanan Chronicles from the Siege (Kuşatma Kayıtları), Sundance Film Festivali’nde İzleyici Ödülü alan Hold Onto Me (Tutun Bana) ve Venedik Film Festivali’nde En İyi İlk Film Ödülü kazanan Short Summer (Kısa Yaz) bu bölümde yer alan filmler arasında bulunuyor.
Heyula bölümünde farklı anlatımlar
Festivalin Heyula bölümü ise sinemada farklı anlatım biçimlerine ve deneysel yaklaşımlara yer veren filmlerden oluşan bir seçki sunuyor.
Klasikler restore edilmiş kopyalarıyla gösterilecek
Dünden Bugüne Klasikler bölümünde ise sinema tarihinin önemli filmleri restore edilmiş kopyalarıyla izleyiciyle buluşacak.
Bu yıl programda Metin Erksan’ın Acı Hayat filmi, Baz Luhrmann’ın Moulin Rouge! , Terence Young’ın Rusya’dan Sevgilerle filmi ile Sergei Eisenstein’ın Potemkin Zırhlısı yer alıyor. Potemkin Zırhlısı filmi, Pet Shop Boys’un bestelediği müziklerle gösterilecek.



















